Massage bij oncologie

Als masseur met specialisatie oncologie kan ik cliënten ondersteunen met massage tijdens het beloop van de medische (na-) behandeling bij kanker. Het  horen van de diagnose kanker en de daaropvolgende behandelperiode is een gebeurtenis met ingrijpende gevolgen, fysiek en mentaal. Veelal een periode dat je geleeft wordt en er geen tijd voor emoties is.

 

Het behandelplan heeft tot doel de bijeffecten van de verschillende therapieën, bestralingen of chirurgie bij kanker te verminderen. Deze bijeffecten kunnen zelfs tot enkele jaren na behandeling nog voorkomen. Veel voorkomend zijn: vermoeidheid, pijn, stijfheid en emotionele gevolgen als niet lekker/vreemd voelen in je eigen lichaam, eenzaamheid, angst en depressie.

 

Lichamelijk en emotioneel fit worden is belangrijk voor cliënten na het doormaken van kanker. Voor de een betekent dit de dagelijkse bezigheden en werk weer goed kunnen uitvoeren, de ander wil zijn sportactiviteiten weer kunnen beoefenen. Met massage kan het herstel ondersteund en de balans in belastbaarheid en belasting verbeterd worden. Balans op fysiek en mentaal gebied.

 

De massages kunnen voor, tijdens en na de medische behandeling worden gegeven, maar ook in de palliatieve of terminale fase. De oncologische massage verschilt in intensiteit van sport- of ontspanningsmassage. Naast de klassieke massage wordt gebruikt gemaakt van andere technieken zoals pulsing en littekenweefselmassage, afhankelijk van de hulpvraag. Voor de cliënt is het prettig even te ontspannen, los te komen van medische behandelingen of een luisterend oor te hebben.

 

Doel van de massage

Ontspanning van lichaam en geest

Het verbeteren van het algemeen welbevinden

Verminderen van pijn en vermoeidheid

Ondersteunen van het herstel

Het lichaamsgevoel op een positieve manier verbeteren

Kwaliteit van leven verbeteren